martes, 10 de diciembre de 2013

"La corrupció és com un càncer, un tumor extens que ha fet metàstasi"


Taula rodona sobre la corrupció a l’Aula Magna de la UAB

La conferencia ha girat entorn del llibre de Ramon Miravitlles, “La conjura de los políticos”

La conferència, que ha comptat amb els tertulians Ramon Miravitlles, Montserrat Nebrera i Santiago Vidal, ha girat entorn de temes relacionats amb la democràcia, el periodisme i la corrupció. Els tertulians han coincidit en que el nostre país és massa tolerant amb els casos de corrupció i en que cal un canvi en el sistema per poder abordar aquests temes amb més contundència. Els tres protagonistes han enfocat les seves exposicions cap a l’àmbit del periodisme, i han posat sobre la taula el paper que els professionals dels mitjans de comunicació tenen o haurien de tenir en aquests temes.

Aquesta taula rodona s’ha dut a terme avui dilluns dia 9 de desembre a l’Aula Magna de la  Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, i els seus integrants han estat presentats pel degà Josep Maria Català.  Els tres participants de l’acte han sigut Ramon Miravitlles, professor de la facultat i escriptor d’aquest llibre sobre corrupció; Montserrat Nebrera, jurista i exmilitant del Partit Popular; i per últim, Santiago Vidal, jutge; que han enfocat des de cadascun dels seus àmbits el tema de la xerrada. La sala estava plena de futurs periodistes, estudiants de primer, que han vist com se’ls donaven alguns consells per saber com han d’afrontar aquests temes i prendre part d’una societat menys corrupta.

Els tertulians han coincidit sobretot en què el nostre país és massa tolerant amb els actes corruptes, i esdevé un marc perfecte per la gent que vol delinquir d’aquesta manera. <<La corrupció és com un càncer, un tumor extens que ha fet metàstasi i que en algun cas algú l’ha intentat curar només amb micromina i tiretes>>, aquesta és la definició que Miravitlles ha fet sobre la situació actual, usant una metàfora. Nebrera, per la seva banda, ha utilitzat un exemple ben clar, dient que nosaltres mateixos veiem com a normals petits actes delictius que duem a terme algun cop a la vida (com per exemple marxar sense pagar d’un establiment, o simplement baixar-se pel·lícules piratejades), i això fa que acabem tinguent una concepció molt laxa de tot el que passa al nostre voltant i deixem passar moltes coses.


Una societat massa permissiva

Santiago Vidal també ha fet una reflexió semblant, aquest des del punt de vista jurídic, i ha manifestat la necessitat que creu que hi ha d’emmirallar-se en els països nòrdics, que són els menys corruptes segons els rànquings. Vidal també ha argumentat que la mentalitat dels països mediterranis és <<excessivament tolerant amb quests temes>> i que això també és una de les causes de la corrupció al nostre país.  Per tant, tres punts de vista potser diferents i cadascun amb els seus matisos, però que veuen clar que som massa tous i que hem de tenir la força per poder canviar d’actitud i fer disminuir aquestes activitats delictives.

D'esquerra a dreta: M. Nebrera, R. Miravitlles i S.Vidal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario