domingo, 22 de diciembre de 2013

El difícil repte de l'esquí professional

Ànnia Quixal, esquiadora de competició que resideix a Planoles, ens explica les dificultats que ha de superar una persona que vol dedicar-se a l'esquí. La falta de patrocinadors o la manca d'infraestructures en el nostre país dedicades a aquest esport, alguns dels problemes existents. L'esquiadora del Ripollès ens explica la seva experiència personal.


L'Ànnia practica l'esquí des que era ben petita, amb 7 anys ja va entrar en una competició per primer cop. Quan un esquiador comença a competir, necessita una sèrie d'equipament que en conjunt és car, però si el seu rendiment és bo i aconsegueix bons resultats apareixen patrocinadors que assumeixen el cost. En el cas de l'Ànnia, aquest patrocini li va proporcionar material pels seus bons resultats fins que va tenir un trencament de clavícula, i va haver de deixar de competir durant un temps. A partir d'aleshores, les marques la van deixar de finançar, i els seus principals patrocinadors són la seva família, tal i com diu ella. El fet de tornar a tenir patrocinadors l'anima molt a seguir millorant però ens comenta que, a mesura que es va creixent, és més difícil trobar-ne.
Ànnia Quixal en un moment de la competició. (Foto cedida per ella)

Un altre dels obstacles que es va trobar l'esquiadora de Planoles durant la seva projecció va ser la limitació de les infraestructures de la nostra zona. L'Ànnia va començar al Club d'Esquí Fontalba, de la Vall de Núria, on li van ensenyar a estimar la neu, i posteriorment va anar a La Molina Club d'Esports per poder fer un entrenament més complet a les instal·lacions de l'estació d'esquí de la Cerdanya. Sobre aquests espais, ens comenta que els esportistes troben insuficients els treçats les pistes de les quals disposen a Catalunya, fet que se suma amb la presència d'esquiadors aficionats als seus llocs d'entrenament. En el cas d'ella i dels del seu actual club, el Gran UEC Equip de Competició, han d'anar a entrenar molts cops a El Pas de la Casa (Andorra), on disposen d'una pista reservada per ells.

Poca inversió en els joves esquiadors

I és que hi ha una diferència considerable pel que fa a preparació física i d'equipació entre els esquiadors del nostre país i els de molts països europeus, on es dóna una major importància a aquest tipus d'esports. L'Ànnia també ens ha comentat que hi ha poca consideració per als joves que volen fer de l'esquí el seu mitjà de vida, i que no se'ls ajuda massa a l'hora de poder compaginar estudis amb esport. Ens diu: <<Crec que no tenim ni la meitat del reconeixement que mereixem pel nostre esforç diari, i el nostre sacrifici a vegades no es veu recompensat com a nosaltres ens agradaria.>>

L'esquí de competició doncs, és un esport el qual molts voldrien que fos el seu mitjà per viure, però malauradament molts cops no ho aconsegueixen. L'Ànnia, per la seva part, segueix disfrutant cada cap de setmana d'hivern de les muntanyes de la nostra comarca i dels voltants, fent l'esport que més li agrada, i continua treballant per poder seguir millorant i creixent.


No hay comentarios:

Publicar un comentario