sábado, 19 de octubre de 2013

La llengua i la identitat catalanes, a debat.

El passat dimarts dia 15 d'octubre, es va celebrar a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, un debat amb el títol Llengua, Mitjans i Identitat, en el qual hi van participar personatges reconeguts com Carles Capdevila, Empar Moliner i Muriel Casals.


L'acte va tenir lloc a les 15:30 hores, i una Aula Magna plena de gom a gom esperava les intervencions dels debatents sobre el tema de la llengua catalana i de la nostra identitat. Va presentar l'acte el degà de la facultat, Josep M Català, i la presidenta de la Comissió de Política Lingüística de la UAB, Anna M Torrent. Tots dos van presentar i agraïr la presència als tres debatents i al moderador, que va ser Joan Manuel Tresserras. Els debatents van ser Empar Moliner, periodista de l'Ara i escriptora; Carles Capdevila, director del diari Ara; i Muriel Casals, del grup Òmnium Cultural i professora de l'Autònoma.

El debat va ser bàsicament una exposició d'experiències personals i dels grups a qui els protagonistes representen per exemplificar la importància de la llengua en la identitat d'una societat. 

Tresserras va introduïr el tema parlant de la gran importància que té la llengua catalana, dient que és una de les llengües més parlades al món però que, en contrast, no té cap mena de prestigi en l'entorn en el qual està emmarcada. El català és una llengua en creixement, els seus parlants doblen els de la generació anterior, però des de l'Estat i des d'Europa se la tracta com a una anomalia social. Va dir Tresserras que per això és important parlar sobre aquest tema i va introduir al primer dels debatents, Carles Capdevila.

Capdevila va parlar de la creació del diari Ara. Va definir els seus creadors com a una generació optimista, per l'afany que van tenir al crear una nova plataforma informativa en temps de crisi. Va dir que són un diari en creixement i que els seus subscriptors augmenten cada mes. A tall d'anècdota, va explicar que no es van plantejar fins al final el tema de la llengua del diari ja que creien obvi fer-lo en català i no havien hagut de debatre aquesta qüestió. Va definir la generació dels periodistes de l'Ara com una continuació de l'anterior, dels que van lliutar durant la transició per preservar la informació en català i els valors d'una societat. <<No volem ser un diari enfadat, no ens volem queixar de la situació actual sinó que formem part d'un procés optimista català.>> va dir Capdevila, per recalcar la importància d'un diari en català per mantenir una identitat catalana.

La segona intervenció la va fer Muriel Casals, d'Òmnium Cultural. Casals va parlar de l'època en la qual es va crear Òmnium (al 1961), com una època fosca però on es començaven a veure escletxes de llum per a la cultura catalana. La funció de l'organisme era i és reavivar la llengua catalana. En aquell moment, va dir, necessitaven salvar la llengua per salvar el país i van fer que molta gent que immigrava a Catalunya, conegués la llengua i la cultura per fer una millor societat. Va dir que ara l'objectiu és un altre, que també estem en una etapa on se'ns obre el cel i que ara ens cal "salvar" el país per poder preservar la cultura i llengua catalanes, ja que Espanya no és una societat plural i Catalunya necessita seguir creixent.

Finalment, va parlar Empar Moliner, que va fer una intervenció que va divertir a molta gent de la sala. La periodista i escriptora, es va centrar a explicar experiències personals que exemplificaven la importància de la llengua. Va parlar del canvi que ha sofert el tracte de la llengua des de la seva joventut i va recalcar que en l'actualitat hi ha moltes ganes d'escriure bé i de fer les coses bé i en català. També va parlar de que perquè el català sigui sent el nostre signe d'identitat, cal adaptar la llengua a les noves necessitats que té la societat, i entrar a les plataformes socials en català per poder expressar cada cop més coses en el nostre idioma.

Per acabar, es va obrir un petit torn de preguntes on es van tractar temes com el respecte dels dialectes del català, sobre el qual es va dir que es necessita un català estàndard però que no s'han d'oblidar els dialectes i cadascú ha de formar la seva llengua. Altres temes van ser el català a les Illes Balears o novament la identitat catalana. Muriel Casals va acabar dient que el català és una llengua que defensa a una identitat molt forta, ja que ha superat totes les adversitats que ha patit i no té por de seguir creixent.


No hay comentarios:

Publicar un comentario